Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το θρίλερ με το Ιράν συντηρεί τις πιέσεις σε τράπεζες και ΧΑ -0,87% στις 2.082 μον. - Το πετρέλαιο +3%, ορατές ξανά οι 1.850 μον.

Το θρίλερ με το Ιράν συντηρεί τις πιέσεις σε τράπεζες και ΧΑ -0,87% στις 2.082 μον. - Το πετρέλαιο +3%, ορατές ξανά οι 1.850 μον.
Το κλίμα αβεβαιότητας αποτυπώνεται στις τιμές της ενέργειας, ενισχύοντας τις πιέσεις για άνοδο του πληθωρισμού και τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές Τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
(upd12) Πτωτικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο στις 2.084 μονάδες, με  τις αρχικές πιέσεις στις τράπεζες -4% να περιορίζονται στο -1,5%, ενώ μεικτή είναι η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, με τις εχθροπραξίες στη Μεση Ανατολή να συνεχίζονται για 24 ημέρες, εν μέσω αντικρουόμενων ενδείξεων σχετικά με το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ- Ισραήλ με το Ιράν.
Οι επενδυτές προσπάθουν να αποτιμήσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ααντολή, μετά την σύγχυση που προκάλεσαν οι τελευταίες αναρτήσεις του Donald Trump με το ρίσκο να περιορίζεται, καθώς αύριο το Χ.Α. θα είναι κλειστό λόγω του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.
Με το τελεσίγραφο των 5 ημερών του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για διαπραγματεύσεις με το Ιράν… να «τρέχει», οι εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι για το τι πρόκειται να ακολουθήσει…
Το Ιράν διαψεύδει ότι υπάρχουν συνομιλίες και επαφές με τις ΗΠΑ, κάνει λόγο για fake news, μιλά για εκδίκηση και εξακολουθεί να σφυροκοπά με πυραύλους το Ισραήλ και αμερικανικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, διατηρώντας παράλληλα την απειλή για το Στενό του Hormuz, γεγονός που έχει προκαλέσει ασφυξία στην παγκόσμια ενέργεια και οικονομία…
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) χαρακτήρισαν τα λόγια του Trump ως «ψυχολογικές επιχειρήσεις» που είναι «ξεπερασμένες» και δεν έχουν καμία επίδραση στον αγώνα της Τεχεράνης, με στόχο τη χειραγώγηση των χρηματοπιστωτικών και πετρελαϊκών αγορών και σκοπό να ξεφύγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν παγιδευτεί οι ΗΠΑ και το Ισραήλ»
Από την πλευρά του ο Trump έχει «παγώσει» τις επιθέσεις που είχε προαναγγείλει στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν, περιμένοντας τα αποτελέσματα των… διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα φαίνεται να ετοιμάζει το επόμενο βήμα του, το οποίο σύμφωνα με διάφορα σενάρια, μπορεί να περιλαμβάνει και χερσαία εισβολή στο Ιράν με απώτερο στόχο τον έλεγχο του Hormuz.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως την ερχόμενη Παρασκευή 27/3, όταν και λήγει το νέο τελεσίγραφο Trump, περίπου 2.000 Αμερικανοί πεζοναύτες θα βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν το εύθραυστο επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς, με τους επενδυτές να επαναξιολογούν τις κινήσεις τους υπό το βάρος των γεωπολιτικών κινδύνων.
Το κλίμα αβεβαιότητας αποτυπώνεται ήδη στις τιμές της ενέργειας, ενισχύοντας, τις πιέσεις για άνοδο του πληθωρισμού και ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές Τράπεζες .
To brent ενισχύεται σήμερα +2,7% στα 98,50 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI στο +3% στα 90,85 δολάρια το βαρέλ.ι 
Ο Γενικός Δείκτης κινείται πλησίον των 2.076 μονάδων τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών με επόμενη στάση τις 2.058 τον εκθετικό ΚΜΟ 200άρη, με ορατό τον κίνδυνο των 1.850 μονάδων.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Eurobank -1,5% από -3,22% αρχικά και Alpha Bank -1,5% και ακολουθούν Εθνική -1,3% από -3,45% και Πειραιώς -1,2%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται σε Metlen -2,8%,  Coca Cola -2,2%, ΓΕΚ Τέρνα -1% ...ενώ ανοδικά κινούνται Cenergy +2,8%, ΕΛΧΑ +1,7%, Jumbo +1%...
Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζονται με το Αεροδρόμιο Αθηνών να τα δημοσιεύει μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Να σημειωθεί πως το Χ.Α. αύριο θα είναι κλειστό λόγω αργίας.
Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στην 31η Μαρτίου, οπότε και αναμένεται η ετυμηγορία της MSCI σχετικά με την πιθανή αναβάθμιση του καθεστώτος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε ανεπτυγμένη. Η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα καθορίσει εάν η Ελλάδα θα επανενταχθεί στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει ουσιαστικά τη διεθνή επενδυτική της εικόνα και τις κεφαλαιακές ροές.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ένταξη της χώρας στους δείκτες Developed Markets της MSCI, η επόμενη ουσιαστική αναθεώρηση των σχετικών δεικτών τοποθετείται χρονικά στον Αύγουστο του 2026. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί με βάση ένα νέο, αυστηρότερο πλαίσιο κριτηρίων που διέπει πλέον την κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη σημασία της επικείμενης απόφασης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,85% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,16%.
Περί τις 11:20, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -3,45%, Eurobank -3,02% αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Metlen -3,22%, Coca Cola -2,99% ..και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,53% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,98%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -0,83% στις 2.083 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.089,57 μονάδες και χαμηλό τις 2.060,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μποιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 55 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα  8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,71 εκατ. ευρώ και όγκου 451 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, η Εθνική διακίνησε 437,7 χιλ. τεμάχια αξίας 5,59 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 10 χιλ. τεμάχια αξίας 92,3 χιλ. ευρώ και ο ΔΑΑ 3,25 χιλ. τεμάχια αξίας 34,6 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.082 μονάδες, πλησίον της πτώτης στήριξης των 2.076 μονάδων τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών και ακολουθούν οι 2.058 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.000, οι 1.850 -1.800 και οι 1.650 -1.600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.130, οι 2.180, οι 2.200, οι 2.220, οι 2.300, οι 2.330, οι 2.350, οι 2.400, οι 2.450, οι 2.480 και οι 2.500 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 2.273 μονάδες, χαμηλότερα από την στήριξη των 2.302 μονάδων τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών και των 2.265 μονάδων  τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και ακολουθούν οι 2.200 και οι 2.150 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.400, οι 2.480, οι 2.500, οι 2.600, οι 2.650, οι 2.700, οι 2.850, οι 2.900, οι 2.950 και οι 3.000 μονάδες.

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -5 μ.β.

Ήπια βελτίωση καταγράφεται στα ομόλογα της Ευρωζώνης,, εν μέσω αντικρουόμενων ενδείξεων σχετικά με το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ- Ισραήλ με το Ιράν
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει εύθραυστο, με τις Κεντρικές Τράπεζες να αφήνουν αμετάβλητα προσώρας τα επιτόκια, ενώ υιοθετούν μια πιο προσεκτική στάση όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μπορεί να περιπλέξει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Οι αγορές έχουν έκτοτε περιορίσει τις προσδοκίες για άμεση νομισματική χαλάρωση, εάν οι επιπτώσεις από τον πόλεμο ωθήσουν τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο.
Η κρίση έδειξε ότι το παραδοσιακό κλίμα ασφάλειας των κρατικών τίτλων που κυριάρχησε επί δεκαετίες στις διεθνείς αγορές έχει υποστεί ρωγμές, καθώς η κλασική ισορροπία μεταξύ μετοχών και ομολόγων δεν προσφέρει πλέον την προστασία που παρείχε στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονων αναταράξεων.
Αυτό διότι τα κρατικά ομόλογα δεν λειτουργούν πλέον ως αξιόπιστο «μαξιλάρι» όταν οι αγορές μετοχών καταρρέουν, γεγονός που αυξάνει τους συστημικούς κινδύνους και περιπλέκει τη διαχείριση χαρτοφυλακίων.
Το αποτέλεσμα είναι διπλό πλήγμα για τα χαρτοφυλάκια, καθώς οι απώλειες δεν αντισταθμίζονται αλλά συσσωρεύονται.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,82% και το 10ετές ιταλικό 3,87% με το μεταξύ τους spread στις -5 μονάδες βάσης.
Στον αντίποδα, πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,35% και το 2ετές στο 3,86%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Για το 2026, ο πρώτος κύκλος των αξιολογήσεων άνοιξε την Παρασκευή 6 Μαρτίου με τον καναδικό οίκο DBRS να διατηρεί σε BBB τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως αναμενόταν, χωρίς να μεταβάλει στις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), αμετάβλητη ήταν η αξιολόγηση από την Moody’s στις 13/3 η οποία διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο Baa3, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ομοίως και η γερμανική Scope διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση την Παρασκευή 20/3
Ακολουθεί η S&P στις 24 Απριλίου και η Fitch στις 8 Μαΐου.
Ο δεύτερος γύρος ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου, και πάλι με την DBRS, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 18η Σεπτεμβρίου καθώς θα έχουμε διπλή αξιολόγηση την ίδια ημέρα από Moody’s και Scope.
Η αυλαία πέφτει στις 23 Οκτωβρίου με την S&P και στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα 403,86 δισ. ευρώ του ελληνικού δημόσιου χρέους, 105,2 δισ. ευρώ αφορούσαν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισ. ευρώ δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια και περίπου 57 δισ. ευρώ repos.
Σε εκείνη τη φάση, το ελληνικό δημόσιο βασιζόταν σε σημαντικό βαθμό στον ενδοκυβερνητικό δανεισμό για τη διαχείριση της ρευστότητας, γεγονός που εξηγούσε γιατί τα repos παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα.
Από το σύνολο του χρέους, αυτό που βρισκόταν ουσιαστικά σε κυκλοφορία ήταν τα περίπου 105 δισ. ευρώ των κρατικών ομολόγων, καθώς τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης δεν αποτελούν διαπραγματεύσιμους τίτλους. Επιπλέον, ήδη τότε, σημαντικό μέρος αυτών των ομολόγων κατείχε η ΕΚΤ, περιορίζοντας περαιτέρω το πραγματικό free float της αγοράς.
Για το 2026 το ελληνικό δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 359,3 δισ. ευρώ ή στο 138,2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, με την επιβάρυνση από τα senior δάνεια του νόμου Κατσέλη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περίπου στα 360,3 δισ. ευρώ, την ώρα που το 2025 είχε ανέλθει στα 362,8 δισ. ευρώ ή 145,9% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει ριζικά η δομή του.
Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν κοντά στα 100 δισ. ευρώ, τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, ενώ η μείωση του συνολικού μεγέθους οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση βραχυπρόθεσμων και ταμειακών υποχρεώσεων.
Υπό αυτή την έννοια, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα αφορά μια περιορισμένη αλλά κρίσιμη αγορά τίτλων, και όχι το σύνολο του δημόσιου χρέους. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν επαναλαμβάνουν τα σφάλματα της περιόδου 2008–2009, καθώς το ρίσκο που αναλαμβάνουν σήμερα είναι σαφώς περιορισμένο, δεδομένης της θεσμικής δομής και των μακρών λήξεων του ελληνικού χρέους.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές, σύγχυση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 24/3 οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εν μέσω συνεχόμενης αβεβαιότητας
Παρά την ευφορία στη Wall Street... το πετρέλαιο έχει απομακρυνθεί σημαντικά από τα χαμηλά του μετά τη διάψευση της Τεχεράνης ότι πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο.
Τα κέρδη ήρθαν αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε χθες 23/3 ότι έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να καθυστερήσει για πέντε ημέρες τις προγραμματισμένες επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράν, έπειτα από συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας που δεν κατονομάζεται, αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό του Trump, αρνούμενα ότι πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.
Στα οικονομικά δεδομένα, ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας μειώθηκε από 1,5% σε 1,3% τον Φεβρουάριο.
Ο τομέας των υπηρεσιών της Ιαπωνίας διατήρησε την ανάπτυξη τον Μάρτιο, με τον Δείκτη Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της Jubun Bank Services να έρχεται στο 52,8, χαμηλότερα από το 53,8 του Φεβρουαρίου, αλλά παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την επέκταση από τη συστολή.
Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ιαπωνίας επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Μάρτιο, καθώς ο S&P Global Japan Manufacturing PMI μειώθηκε στο 51,4 από 53,0 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση
Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Αυστραλίας υποχώρησε στο 50,1 τον Μάρτιο από το 51,0 του Φεβρουαρίου, αλλά παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 που σηματοδοτεί την ανάπτυξη και ο κλάδος των υπηρεσιών της Αυστραλίας συρρικνώθηκε τον Μάρτιο, με τον δείκτη Flash Australia Services PMI Business Activity Index να διαμορφώνεται στο 46,6 από το 52,8 του Φεβρουαρίου, κάτω από το όριο των 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση.
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγών (PPI) της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 2,4% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την προκαταρκτική της έκθεση. Το ποσοστό ακολουθεί μια αύξηση 1,9% που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,56%, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα στο +1,78%, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο +2,81%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορεά στο +2,74% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,16%.

Aπώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 24/3 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και με τις δηλώσεις του Donald Trump να δημιουργούν σύγχυση στους επενδυτές..
To brent ενισχύεται σήμερα +2,7% στα 98,50 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI στο +3% στα 90,85 δολάρια το βαρέλι.
Στον αντίποδα, πτώση -1,7% καταγράφει το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό συμβόλαιο TTF στα 55,70 ευρώ..
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα τελευταία στοιχεία για τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ευρωζώνη.
Αναλυτικά, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται τον Μάρτιο, με τον δείκτη Composite PMI Output Index, ο οποίος μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα των υπηρεσιών και της μεταποίησης στο 50,5 τον Μάρτιο, μειώνοντας κατά 1,4 μονάδες δείκτη από τον προηγούμενο μήνα και φθάνοντας σε χαμηλό 10 μηνών, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της S&P Global και της Hamburg Commercial Bank (HCOB) και ο Δείκτης Δραστηριοτήτων PMI Υπηρεσιών έφτασε σε χαμηλό 10 μηνών τον Μάρτιο, βουτώντας κατά 1,8 μονάδες δεικτών από μήνα σε μηνιαίως για να διαμορφωθεί στο 50,1. Ο δείκτης παραγωγής PMI Output Index υποχώρησε από τον προηγούμενο μήνα σε 51,7 και άγγιξε χαμηλό 2 μηνών.
Ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας συνέχισε να αναπτύσσεται τον Μάρτιο, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της S&P Global και της Hamburg Commercial Bank (HCOB). Ο δείκτης Flash Composite Purchasing Manager' Index (PMI), ο οποίος συνδυάζει τα αποτελέσματα των τομέων των υπηρεσιών και της μεταποίησης, προβλέπεται να υποχωρήσει από το 53,2 του Φεβρουαρίου και να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, στο 51,9.
Επίσης, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI στον τομέα των υπηρεσιών (Flash Services PMI) προβλέπεται να μειωθεί από το 53,5 που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα στο 51,2, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης παραγωγής στον τομέα της μεταποίησης (Flash Manufacturing Output Index) και ο δείκτης PMI στον τομέα της μεταποίησης (Flash Manufacturing PMI) προβλέπεται να βελτιωθούν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και να εκτοξευθούν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 49 και 45 μηνών, στα 53,7 και 51,7 αντίστοιχα.
Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι μηνών τον Μάρτιο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της S&P Global την Τρίτη. Ο δείκτης Purchasing Managers' Index (PMI) διαμορθώθηκε στο 51, από 53,7 τον Φεβρουάριο,ο δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε 2,7 μονάδες στις 51,1, ενώ ο δείκτης PMI της μεταποίησης μειώθηκε κατά 0,3 μονάδες σε 51,4.
Αναλυτικά, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,55%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι -0,35%, ο δείκτης FTSE MIB -0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,55% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,40%.
Στην Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο  -0,30%, του S&P 500 στο -0,25% και του Nasdaq στο -0,10%.

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πιέσεις καταγράφονται στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Η Εθνική στα 12,74 ευρώ, με πτώση -2,19%, με όγκο 660 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 11,65 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank στα 3,2040 ευρώ, με πτώση -1,57% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,42 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 6,9720 ευρώ, με πτώση -1,8% με όγκο 954 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,62 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 3,3430 ευρώ, με πτώση -2,37% με όγκο 890 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 12,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 8,52 ευρώ, με πτώση -0,93% και όγκο 74 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,71 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank στα 1,3140 ευρώ, με πτώση -2,23%, με όγκο 176 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση στα 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η Optima στα 8,53 ευρώ, με πτώση -0,12% , με όγκο 35 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 15,05 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 299 εκατ. ευρώ.

Πτώση στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά κινείται το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Metlen, Coca Col, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, Aktor...
Στον αντίποδα,ανοδικά κινούνται Cenergy, Allwyn ( ΟΠΑΠ ), ΕΛΧΑ.
Η Coca Cola στα 48,40 ευρώ, με πτώση -2,18% και κεφαλαιοποίηση στα 18,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η ΔΕΗ στα 18,24 ευρώ, με πτώση -1,19% και αποτίμηση 6,81 δισ. ευρώ, στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΤΕ στα 16,53ευρώ, με πτώση -0,06% και αποτίμηση 6,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η Allwyn ( ΟΠΑΠ ) στα 14,54 ευρώ, με άνοδο +0,41% και αποτίμηση 5,021δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η Μetlen στα 34,94 ευρώ, με πτώση -2,94% και κεφαλαιοποίηση 5,03 δισεκ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 37,24 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 4,13 ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 34,48 ευρώ, με πτώση -1,93% και κεφαλαιοποίηση 3,587 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 44,80 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 3,51 δισ.ευρώ.
Η Viohalco στα 12,78 ευρώ, με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση στα 3,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 22,50 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 3,02 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 9,60 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισ. ευρώ.
Ο Aktor στα 10,20 ευρώ, με πτώση -0,97% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 9,29 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 989 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,04 ευρώ, με πτώση -0,65% και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.

Ήπιες αγορές στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 83 μονάδες βάσης

Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 24/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,82% και το 10ετές ιταλικό 3,87% με το μεταξύ τους spread στις -5 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 83 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 31 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,31% ή 310 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -5 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 38 μονάδες βάσης.

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 24/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 24 Μαρτίου του 2026 στο 3,87%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/3/2026 στο 2,99%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,27% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,44% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,51% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,87% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,72%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης